Anul trecut am revenit de la conferinta lui Alfie Kohn cu multe informatii utile care m-au ajutat ca parinte. Am scris atunci doua articole cu cateva dintre lucrurile interesante de la eveniment, le puteti gasi aici: Alfie Kohn – Pedepsele si recompensele cu care (nu ar trebui sa) ne crestem copiii si 15 citate de la conferinta lui Alfie – inspiratie pentru un alt fel de educatie.

Una dintre cartile lui Alfie, “Parenting neconditionat”, cred ca ar trebui recomandata oricarui parinte, este o baza perfect pentru a intelege mai bine felul in care putem fi parinti buni pentru copiii nostril, ajutandu-i sa creasca fericiti si cu o stima de sine ridicata.

Daca ati fost anul trecut la conferinta probabil va amintiti multe lucruri folositoare invatate atunci, eu intre timp am si pus in practica unele dintre ele si am simtit efectele. Daca nu ati apucat sa il vedeti atunci, am o veste buna: Alfie Kohn se intoarce in Romania in mai, sa ne vorbeasca despre o noua tema de mare interes – cum sa crestem copii curajosi si responsabili.IMG_5846

Conferinta va avea loc pe 21 mai la MNAR, in sala Auditorium, de la ora 10 si va cuprinde 2 module:

  • in prima parte (intre orele 10 – 13) se va dezbate tema parentingului neconditionat
  • in a doua parte (intre orele 14:30 – 17:30) se va vorbi despre argumente impotriva competitivitatii.

Ma bucur mult ca am ocazia sa va vorbesc, in Bucuresti, pentru a treia oara în patru ani! Pe de o parte, am sa invit parintii sa reflecteze la principalele aspecte legate de cresterea copiilor. Voi argumenta ca nu conteaza cel mai mult doar ca-i iubim, ci cum ii iubim – neconditionat. Adica ii iubim pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac. Chiar mai important este ca ei sa simta ca sunt iubiti astfel. In loc sa controlam copiii prin pedepse și recompense, trebuie sa colaboram, sa rezolvam impreuna problemele, si pe langa asta, ei sa stie ca li se poarta de grija intr-un mod care nu depinde de felul în care se poarta.

Anul acesta le voi vorbi parintilor si despre un subiect anume, relevant nu doar pentru copii cat pentru intreaga noastră cultura: competitia si efectele sale distructive. Indiferent daca vom discuta despre tara mea (Statele Unite), unde victoria e o adevarata religie de stat, sau tara voastra, unde concursurile sau competitia reprezinta drumul spre prosperitate, e dificil uneori sa intelegem ca este mai fructuos sa lucram impreuna, decat sa incercam sa ne infrangem reciproc. In prelegerea mea, am sa va explic cat de daunator este pentru copii sa-i intoarcem unul impotriva altuia, prin concursuri – la scoala, la joaca, acasa. Adevarata alternativa la “premiul intai” nu este “premiul al doilea”; ci sa ne putem debarasa cu totul de acest context, de pierdere-castig.

– Alfie Kohn despre conferinta din tara noastra

Conferinta este organizata de Totul despre mame si va recomand cu mare drag sa participati, pentru ca sunt sigura ca va fi un eveniment revelator din care vom avea ce invata ca parinti. Va puteti inscrie deja aici, sper sa vad sala plina de parinti dornici sa afle lucruri utile pentru cresterea copiilor lor, asa cum s-a intamplat si anul trecut. IMG_5847

Tagged on:     

Adauga un comentariu

%d bloggers like this: