10 intrebari care te pot ajuta sa te descoperi mai bine ca parinte
Cred cu tarie in puterea intrebarilor care ne ajuta sa cautam singuri raspunsuri la problemele care ne framanta. Uneori solutiile pe care le primim “de-a gata” de la altii nu au la fel de multa putere de a ne schimba precum raspunsurile pe care ni le oferim chiar noi atunci cand ne dam sansa sa ne gandim pe indelete la anumite aspect ale vietii noastre.
Tocmai din acest motiv am strans aici o lista de intrebari care pe mine m-au ajutat mult sa ma definesc ca parinte si mai ales sa gasesc resurse emotionale pentru a fi o mama mai buna. Veti gasi mai jos lista si va invit sa gasiti cateva momente de liniste in care sa raspundeti la ele pe indelete, cu sinceritate. La cateva dintre ele va sfatuiesc sa scrieti pe hartie raspunsurile, va vor ajuta sa vedeti mai clar lucrurile.
Intrebarile de mai jos nu sunt create de mine, ci sunt intalnite pe parcursul ultimului an in diferite carti de parenting sau ascultate la conferintele la care am participat, iar fiecare dintre ele au avut un rol important pentru mine si sper sa va inspire si pe voi. La final veti gasi cateva explicatii despre rolul acestor intrebari, va sfatuiesc sa cititi acele informatii abia dupa ce ati raspuns pe indelete fiecarei intrebari, pentru ca raspunsurile voastre sa nu fie influentate de ce veti citi.
1. Cum iti doresti sa fie copilul tau la adolescenta si maturitate? Daca ai face o lista cu principalele trasaturi pe care ai vrea sa le aiba, cum ar arata? (va invit sa scrieti pe o foaie aceasta lista si abia apoi sa treceti la urmatoarea intrebare)
exemplu: sa fie increzator, curajos, sigur pe el
2. Lucrurile pe care le faci tu ca parinte in cresterea lui il ajuta pe copil sa isi dezvolte aceste trasaturi sau din contra il impiedica sa devina omul pe care ti-ai dori sa il vezi peste ani?
exemplu: il incurajezi sa devina independent sau preferi sa faci lucruri in locul lui ca sa il ajuti, il apreciezi asa cum este sau il critici atunci cand greseste
3. Ce lucruri nu ti-au placut la modul in care ai fost crescut de parintii tai? Care sunt lucrurile pe care ti-ai fi dorit ca parintii tai sa le faca altfel (sau sa nu le faca deloc) in copilaria ta? (va invit sa scrieti pe o foaie aceasta lista si abia apoi sa treceti la urmatoarea intrebare)
exemplu: faptul ca tipau la tine, ca te pedepseau, ca nu petreceau suficient timp cu tine
4. Cate dintre lucrurile de pe lista de mai sus le faci si tu cu copilul tau acum (uneori chiar fara sa vrei)? (marcheaza pe lista de mai sus aceste lucruri)
5. Ce ti-ai fi dorit sa auzi (mai des) de la parintii tai cand erai copil? Care dintre lucrurile pe care ti le spuneau nu ti-ai fi dorit sa mai auzi de la ei?
exemplu: ca te iubeau, ca erau multumiti de tine, ca erau mandri de realizarile tale / ca nu faci lucrurile bine, ca ii faci de ras, ca i-ai deazamagit
6. Ti se intampla sa te auzi repetand reprosuri pe care le auzeai in copilarie de la parintii tai atunci cand vorbesti cu copilul tau? Cat de des ii spui tu copilului tau lucrurile pe care ai fi vrut sa le auzi de la parintii tai?
7. Ce simteai in copilarie atunci cand erai pedepsit de parinti? Ai fi vrut ca ei sa procedeze altfel cu tine atunci cand greseai? (Daca da, cum ai fi vrut sa procedeze?)
8. Cum te simti in momentele de dupa ce iti disciplinezi copilul? Te simti impacat cu modul in care ai reactionat? Cum se simte copilul atunci?
exemplu: daca ii dai o palma copilului atunci cand face gresit te simti bine dupa acest moment? copilul cum se simte?
9. Care sunt comportamentele care te deranjeaza cel mai mult la copilul tau? (va invit sa scrieti pe o foaie o lista cu aceste comportamente si abia apoi sa treceti la urmatoarea intrebare)
exemplu: ca vorbesti urat, ca loveste alti copii, ca face dezordine in casa
10. Privind lista de lucruri care te deranjeaza la copilul tau cate dintre ele ar putea fi rezolvate daca ai ajuta mai mult copilul sa gestioneze anumite situatii, daca ai schimba putin asteptarile pe care le ai de la el sau daca ai fi dispus sa renegociezi regulile casei astfel incat sa le adaptezi mai bine posibilitatilor si temperamentului copilului? (sterge-le de pe lista pe cele care se incadreaza in aceste categorii si vezi cate lucruri mai raman pe lista)
Iata si cateva dintre informatiile din spatele acestor intrebari, va rog sa le cititi dupa ce raspundeti voi la intrebari, pentru ca sa nu fiti influentati in raspunsuri.
Intrebarile 1 si 2 au rolul de a ne arata ca uneori lucrurile pe care parintii si le doresc pe termen scurt de la copii (ca ei sa fie “cuminti”, sa ii asculte mereu, sa nu deranjeze pe nimeni, sa stea linistiti) sunt in contradictie cu ce isi doresc de fapt pe termen lung de la ei. De exemplu un parinte care isi creste copilul cu mult control, fara sa ii lase libertate de exprimare si fara a-i da sansa sa ia decizii pe cont propriu cu siguranta nu va regasi peste ani un adult increzator in sine si capabil sa isi impuna punctul de vedere in fata celorlalti. De asta este bine sa ne gandim daca nu cumva felul cum ne crestem copiii acum ii impiedica pe ei sa devina adultii fericiti si impliniti pe care ni-I dorim.
Intrebarile 3 , 4, 5 si 6 au rolul de a ne arata cat de mult ne influenteaza in cresterea propriilor copii modul in care am fost noi crescuti de parinti. Chiar daca ne dorim sa nu repetam anumite greseli sau sa fim parinti mai buni pentru copiii nostril de multe ori ne regasim in situatii in care realizam ca ne comportam exact asa cum o faceau parintii nostril, desi rational nu suntem de acord cu abordarea respectiva. Multe din reactiile pe care le avem in relatia cu copiii sunt de fapt rezultatul unor traume nevindecate din copilarie. Primul pas pentru a trece peste ele si a ne permite sa fim parinti mai buni este sa realizam cat de mult ne-a influentat felul in care am fost crescuti, sa constientizam asta si sa incercam ca noi sa le oferim copiilor un stil de parenting asa cum ni-l dorim, cu multa dragoste si empatie.
Intrebarile 7 si 8 au menirea de a ne face sa constientizam daca modul in care ne disciplinam copilul este corect. Multi parinti tind sa urmeze modelul dupa care au fost crescuti (amenintari, batai, time out), crezand ca aceasta este de fapt normalitatea. Gandindu-ne insa la cum ne simteam noi atunci cand eram pedepsiti in copilarie avem ocazia sa ne dam seama ca nu dorim sa ii facem pe copiii nostri sa treaca prin astfel de sentimente. Intrebarea 8 este inspirata de conferinta sustinuta de Tina Bryson si mie mi se pare o intrebare esentiala atunci cand vrem sa ne analizam stilul in care disciplinam copilul. Daca dupa momentul de disciplinare noi si copilul nu ne simtim bine inseamna ca nu am ales cea mai buna metoda. De exemplu in cazul unei batai parintele clar nu se simte bine stiind ca si-a batut copilul, iar copilul cu siguranta nu are cum sa se simta bine, deci este evident ca metoda nu este cea corecta. La fel se intampla in cazul pedepselor. Mi se pare minunat sa ne gandim la aceste lucruri si pe baza lor sa decidem care este cea mai potrivita modalitate de a ne disciplina copiii, astfel incat atat ei, cat si noi sa ne simtim multumiti si intelesi.
Intrebarile 9 si 10 isi propun sa ne invite sa analizam mai bine ceea ce ne deranjeaza de fapt la copil si sa ne gandim daca nu cumva multe dintre aceste lucruri pot fi schimbate daca ne implicam mai mult in relatia cu copiii nostri. Multe dintre comportamente neadecvate ale copiilor sunt modalitatea lor de a ne atrage atentia asupra unor nevoi neindeplinite ale lor, asa ca sta in puterea noastra sa ii ajutam sa treaca peste momentele dificile si sa revina la o stare de calm in care comportamentele vor reveni si ele la normal.
Sunt zece intrebari simple, care poate nu spun prea multe la prima vedere, dar pe masura ce incepem sa ne gandim cu adevarat la ele si sa realizam cat de multe intelesuri ascund cred ca ne pot da multe raspunsuri la care poate nu ne-am fi gandit. Pe mine m-au ajutat sa ma evaluez ca parinte si sa imi dau seama ce imi doresc cu adevarat in relatia cu copilul meu, sa imi iert greselile si sa ma straduiesc sa fac acele schimbari care sa imi dea sansa sa imi cresc copilul asa cum imi doresc.
Sper ca intrebarile sa fie o sursa de inspiratie buna si pentru voi si sa gasiti in raspunsurile voastre propriile concluzii despre relatia cu copiii vostri. M-as bucura mult sa stiu ca aceste intrebari (si mai ales raspunsurile voastre) au dus la schimbari in bine in stilul vostru de parenting, mie mi s-au parut un instrument minunat de autocunostere pentru parinti!