Prajitura delicioasa cu caise si pasta de curmale, pregatita cu drag la slow cooker Crock-Pot
Pentru mine gatitul trebuie sa indeplineasca trei conditii: mancarea sa poata fi facuta relativ repede, sa fie usor de preparat si mai ales sa fie vorba de preparate sanatoase. Incerc ca timpul petrecut in bucutarie sa fie cat mai eficient folosit, pentru ca eu sa ma pot ocupa de alte activitati alaturi de Bogdan, asa ca sunt mereu in cautare de retete delicioase si simple, dar si de modalitati de a-mi face gatitul mai usor.
Recunosc ca atunci cand am auzit de conceptul de slow cooking am fost sceptica, pentru ca m-am gandit ca este total contrar dorintei mele de a gati rapid si usor. M-am lasat insa convinsa de faptul ca preparatele rezultate sunt gustoase si mai ales sanatoase, asa ca am decis sa ii dau o sansa unui slow cooker. Asa a aparut in bucataria noastra aparatul Crock-Pot si pot spune ca am fost surprinsa de cat de mult poate el usura munca in bucatarie. Slow cooking-ul nu inseamna mai mult timp petrecut in bucatarie, ci din contra, mi-a dat sansa sa incerc multe preparate pe care le-am gatit usor si cu care ne-am delectat cu totii. Am gasit retete care se prepara foarte usor si practic dupa ce pun toate ingredientele Crock-Pot gateste singur, in timp ce eu ma pot ocupa de joaca alaturi de Bogdan. 🙂 Rezultatul a fost delicios, asa ca va impartasesc si voua o reteta de prajitura delicioasa si sanatoasa pe care sa o puteti pregati pentru cei mici. Puteti vedea mai jos cat de incantat era Bogdan sa mai ia mini-prajituri de pe platou, asa ca sigur intelegeti incantarea mea. 🙂
Prajitura cu caise si pasta de curmale
Cu siguranta cel mai indragit fel de mancare de catre intreaga familie este un desert gustos si sanatos. Va invit sa incercati si voi reteta noastra de prajitura pe care o puteti oferi si celor mici, pentru ca nu contine deloc zahar si are un gust dulce si bun. 🙂 Am fost asa incantata de reteta aceasta inventata chiar de mine incat am facut si un fel de video-reteta ca sa retineti mai usor toti pasii, sper sa va determine sa o incercati cat mai curand.
Ingrediente
7 linguri faina de ovaz / 150 g curmale / 5 oua / 200 g caise / 100 g stafide / 1 lingurita praf de copt / 1 lingurita esenta de vanilie / 1 lamaie / zahar vanilat (optional)
Mod de preparare
Iata video-reteta de care va spuneam mai sus, iar pentru mai multe detalii am scris si pe larg despre fiecare pas.
1. Curmalele se pun in blender cu putin lapte si se paseaza pana se obtine o pasta omogena.
2. Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusul se amesteca folosind mixerul cu pasta de curmale, apoi se adauga coaja de lamaie si esenta de vanilie.
3. Se adauga treptat faina si praful de copt.
4. Separat se amesteca folosind mixerul albusurile cu zeama de lamaie si cu un varf de sare.
5. Spuma de albus se adauga treptat peste galbenusuri si se amesteca pana se obtine o compozitie omogena, la care se adauga stafidele.
6. Am adaugat hartia de copt in Crock-Pot si am pus compozitia in slow cooker.
7. Am taiat caisele in cubulete si le-am adaugat in slow cooker, deasupra compozitiei.
8. Am setat Crock-Pot pe modul de gatire low timp de 3 ore. Intre timp eu m-am dus la joaca impreuna cu Bogdan si la final ne-am intors in bucatarie, unde prajitura era gata si mirosea foarte apetisant. 🙂
9. La final prajitura se poate decora cu zahar vanilat, noi am lasat-o simpla si a fost delicioasa. Ne-am bucurat din plin de ea atat noi, cei mari, cat si Bogdan, care tot “fura” mini-prajiturile de pe platou. 🙂
Sper ca v-a inspirat reteta noastra. Eu va doresc spor la gatit si pofta buna! 🙂
Despre slow cooker
Pentru mine Crock-Pot a fost o descoperire de care sunt incantata, chiar daca recunosc ca la inceput nu ma asteptam sa imi placa asa mult. Mi se pare o varianta comoda de a gati sanatos si asta ma face sa il apreciez si sa fiu tentata sa incerc cat mai multe retete pe care le pot face cu el. Am fost surprinsa sa vad cat de multe variante de retete se pot face folosind un slow cooker si imi este foarte usor sa le pun in practica. Cand am facut retetele despre care v-am povestit mai sus Bogdan a stat pe langa mine in etapa de pregatire, apoi am lasat slow cooker-ul sa isi faca treaba si noi ne-am jucat prin casa. La final a fost incantat sa vada ce a iesit si tot ma intreba cand se raceste prajitura ca sa o putem gusta. 🙂
Daca va tenteaza sa incercati un astfel de aparat, iata cateva lucruri care mie mi-au placut la slow cooker-ul Crock-Pot:
– conceptul de slow cooking se refera la gatirea la temperature reduse si are marele avantaj de a pastra nutrientii in mancare, ceea ce face preparatele mai sanatoase (in mod normal multi nutrienti sunt distrusi de temperaturile mari la care gatim, ceea ce nu se intampla la un slow cooker)
– aparatul se ocupa singur de gatit, trebuie doar sa setati modul de temperature (low sau high) si apoi va puteti ocupa de alte treburi in voie (sau sa va jucati cu copilul, asa cum fac eu :-))
– vasul se curata foarte usor, la fel si capacul, iar pentru mine conteaza mult sa nu fiu nevoita sa petrec prea mult timp spaland vasele
– mie imi place optiunea “pastrare la cald”, pentru ca pot lasa mancarea numai buna de mancat pana cand reusim toti sa ne reunim la masa
– este un aparat ideal pentru cei care nu sunt foarte priceputi la gatit, pentru ca gasiti multe retete pe care sa le puneti in practica si preparatele ies delicioase faa prea mult efort (banuiesc ca oamenii cu talent la gatit sunt cu atat mai incantati de aparat, dar mie mi se pare minunat ca poate fi folosit de oricine, chiar si fara experienta in bucatarie)
– un ultim argument pentru mine ca mama este ca Crock Pot este un mod simplu de a gati gustos si sanatos pentru copii, fara a pierde mult timp in bucatarie, ceea ce conteaza enorm, mai ales ca pot sta cu Bogdan in timp ce mancarea se gateste in aparat, iar apoi putem savura impreuna o masa delicioasa.
Retete multe puteti gasi pe site-ul Crock Pot, de unde ma inspir si eu cand gatesc la slow cooker, le puteti vedea aicihttp://www.crockpot-romania.ro/retete. Daca va place sa va inspirati de pe bloguri culinare renumite, gasiti retete interesante facute la Crock Pot de Jamila Cuisine (aici) si Adi Hadean (aici). Sper sa mai revin si eu cu alte idei de retete pe masura ce voi prinde curaj sa incerc tot mai multe preparate noi la slow cooker. Deocamdata sunt prea incantata sa testez retetele de pe site si abia astept sa incerc cat mai multe dintre ele. 🙂
La final va recomand cu drag sa incercati si voi un slow cooker, sunt sigura ca va deveni un ajutor de nadejde in bucatarie si va fi o inspiratie buna pentru a incerca multe retete sanatoase. Sunt multe variante de slow cooker, noi il avem pe acesta, ideal pentru 4 persoane, dar sunt si unele cu tot felul de functionalitati diferite, asa ca sigur aveti de unde alege.
Eu pot doar sa va doresc spor la gatit si cat mai multe preparate gustoase si sanatoase! Daca folositi si voi un slow cooker m-as bucura sa imi impartasiti retete, sunt inca o incepatoare si imi prinde bine orice sugestie!
reteta are 250 grame de zahar, curmalele si stafidele sunt in mare parte zahar….
Desigur, toate fructele contin zahar, dar mi se pare o alternativa mult mai sanatoasa decat zaharul in forma bruta, care nu adduce nici un beneficiu de nutrienti si vitamine. 🙂
Asa da! Aceasta este o rețetă sănătoasă pentru copii.
Ma bucur ca iti place, noi suntem incantati de ea si este delicioasa!