Similar Posts

13 Comments

  1. Doamne! Zici ca acuma ati descoperit voi cum se creste un copil. De mii de ani traieste omul pe pamant si nu a pierit daca nu s-au facut petitii. Fiecare am stiut sa ne crestem copiii, chiar daca nu ne-am expus tatele pe afara. Voi care va dati cu pumnii in piept ca cereti drepturi, nu ati crescut mari? Sau ce frustrari din copilaria voastra ati acumulat? Voi, din cauza ca nu ati fost alaptate in public suferiti atata?

    1. Dur exprimat, dar… asta e realitatea. Sunt curioasa cum se impaca alaptarea in public cu igiena alaptarii – liniste, pozitie corecta, regurgitare, mediu curat samd. Eu cred ca e un act de egoism al mamei care, in loc sa acorde atentia necesara unui bebe si conditiile corecte de hranire prefera sa faca orice altceva doar ca sa se simta ea bine. Si tigancile se pun pe ghizul fantanii, scot tzatza si, scuipând doua seminte si tipand la un alt plod – alapteaza. Urmând acelasi rationament ca in cazul alaptarii, de ce nu lasam copilul sa-si faca nevoile oriunde are chef, ca doar e atat de natural!

      1. dantelasiperle, iti voi raspunde cu parerea mea despre cele doua nelamuriri exprimate in comentariul tau:
        1. Alaptarea in public nu implica probleme de igiena, mi se pare chiar din contra, ca este mult mai neigienic mancatul din biberon, care tocmai de asta trebuie si sterilizat in cazul bebelusilor mici.
        2. Bebelusii chiar isi fac nevoile oricand si oriundem, doar ca au scutec! Mereu mi s-a parut total exagerata comparatia intre alaptatul in public si facut nevoilor in public, asa ca nu simt deloc nevoia de comentez mai multe pe subiectul acesta.

    2. Reli, noi nu “suferim” deloc, doar ne dorim ca mamele de bebelusi sa se poata bucura de o lume mai prietenoasa si de mai multa sustinere in alaptare.

      1. Departe gândul de mine de a nu susține alăptarea, dar în limita decenței si fără atâta vâlvă cât se face în mediul online si nu numai. Chiar se ia lumea de o mamă care alăptează intr-un loc mai retras si cu pieptul acoperit? (excluzând alăptarea copiilor de la 1-2 ani în sus, unde acolo sunt alte polemici). Eu până acum nu am întâlnit asta. În schimb pe internet, văd tot felul de mame ce susțin chestia asta cu alăptatul intr-un mod vulgar as zice. Se pozează sau se filmează cum alăptează cu sânii la vedere. Să văd așa ceva pe strada mi s-ar părea lipsa de educație așa cum a zis și @dantelasiperle mai sus.

        Cat despre cazul din Cluj cu mamele ce au fost trimise la baie, au fost trimise de fapt la locul special Mama si Copilul al hotelului, loc ce există și în mall-uri special pt mămici, ceea ce nu era un lucru rău, ba din contră.

        În cazul tău, personal, sub ce circumstanțe s-a uitat lumea urât sau a comentat? Era sânul acoperit complet si tot au fost probleme?

        1. Reli, apreciez comentariul tau, am inteles mai bine ce ai vrut sa spui initial. Nici mie nu imi place extrema aceasta de a face din alaptat un motiv de a iesi in evidenta intr-un mod exagerat, sunt convinsa ca o abordare echilibrata este mereu cea mai buna cale.
          Eu am avut momente cand am primit priviri dezaprobatoare in timp ce alaptam (mai ales dupa ce Bogdan a fost mai maricel), dar nu s-a mers niciodata mai departe, poate si pentru ca am o privire foarte “taioasa” cand ma deranjeaza cineva. Eu nu am nimic impotriva camerelor de alaptare, dar trebuie sa facem o distintie intre ele si cele de schimbat copilul, situate practic in aceiasi incapere cu o toaleta. Acelea nu mi se par potrivite pentru alaptat! De exemplu in mall Promenada exista o camera de schimbat si alaptat cu conditii foarte bune, unde nu exista toaleta, iar eu mereu am folosit-o. Insa in alte mall-uri camera “Mama si copilul” este de fapt un WC cu o masuta de schimbat, un loc in care nu mi-as alapta niciodata copilul.
          Eu sunt de acord ca exagerarile nu sunt bune, de nici o parte, tocmai de asta consider ca petitia ne-ar ajuta sa intram cumva in normalitate.

  2. Cum va inchipuiti voi, unele mame, probleme?! Pai si daca se legifereaza acest drept, daca de maine spune tovarasul ca e ok, ti se pare ca se schimba ceva? Laptele are tot acelasi gust, copilul ramane la fel iar oamenii din jur vor privi la tine la fel ca si inainte. Chestiunea asta nu are de-a face nici macar cu educatia. Exista persoane care pur si simplu se pot simti jenate de prezenta ta cu sanul la vedere – sunt oameni si oameni, ce vrei? Ba mai in gluma mai in serios, daca tu, ca barbat privesti la o mama care alapteaza si are si niste sani frumosi, te trezesti si cu o criza de gelozie a partenerei care in urma unui transplant de silicoane nu a reusit sa suplineasca lipsa sanilor. Pe acelasi principiu, conform aceluiasi rationament, ne putem urina in public (nu ca nu am faceo), dar intr-un cadru legal, sustinuti de o lege, ca doar e natural si firesc – decat cu rusinea panatalonilor uzi, mai bine “racorit” la umbra unui tei sau cos de gunoi. Iti sugerez sa alaptezi pe oriunde il trece pofta si nevoia copilului, promit sa te ignor profund – probabil atunci te vei simti cu adevarat jignita.

    1. Nu m-as simti jignita sa ma ignori, chiar mi se pare ok sa ai atitudinea asta cu toate femeile care alapteaza, crede-ma ca nici una nu se va simti jignita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *