O luna cu activitati dedicate muzicii si dansului (luna a patra din provocarea noastra de parenting)
La inceputul acestui an am initiat o provocare de parenting care sa ma ajute sa construiesc o relatie mai frumoasa cu Bogdan si sa ne ofere prilejul sa facem impreuna multe activitati dragute. Prima luna a fost dedicata conectarii, a doua a fost plina de activitati creative, iar in luna martie ne-am concentrat pe carti si povesti. Luna aceasta ne vom concentra pe activitati cu muzica si dans, tema care sper sa il incante pe Bogdan si sa fie un prilej bun de a face multe activitati interesante!
Inainte de a va povesti planul pentru aceasta luna, iata cateva idei despre cum a fost pentru noi luna trecuta.
Un mic rezumat al lunii martie: Multe carti si povesti descoperite pe indelete
Bogdan este intr-o perioada in care este fascinat de carti, asa ca o luna dedicata lor l-a incantat mult! Am petrecut multe dimineti la biblioteca si am citit o multime de povesti care ne-au placut. Cartile citite de noi sunt publicate aici in America, asa ca nu cred ca v-ar fi util sa va povestesc mai multe despre ele. Gasiti insa pe blog un ghid de carti cu povesti frumoase pentru copii mici (1-5 ani), sper sa gasiti acolo inspiratie pentru multe lecturi pe placul celor mici.
Cartile ne-au ajutat mult si in acomodarea la gradinita de aici. Am citit mai multe povesti pe aceasta tema, insa preferata noastra a fost “The kissing hand“. Este o poveste blanda si emotionanta, iar la finalul cartii sunt cateva stickere de folosit in primele zile de gradinita. Ele ne-au ajutat sa avem un ritual frumos dimineata si sa facem despartirile mai usoare.
Planul pentru luna aprilie: O luna de activitati cu muzica si dans
Luna aceasta planuiesc o multime de activitati care sa se concentreze pe descoperirea muzicii si a instrumentelor, dar si cateva sesiuni speciale de dans. Deja am cumparat mai multe materiale care sa ne ajute in activitatile noastre si am alcatuit un plan pe care sa il urmam.
Iata care sunt activitatile de luna aceasta:
Activitati zilnice
- sa ascultam muzica clasica
Am descoperit doua liste de melodii pe care le folosim. Una contine melodii mai alerte pe care le ascultam cand vrem sa imbina muzica si miscarea (cea de aici). Cealalta lista contine melodii mai linistite pe care le folosesc atunci cand Bogdan se joaca singur (cea de aici). Mai folosim de asemenea acest site care contine muzica clasica de la multi compozitori renumiti.
- sa descoperim instrumentele muzicale
Am cumparat la inceputul lunii 12 instrumente muzicale pentru copii mici si le folosim zilnic pentru a explora sunetele. Daca vreti sa vedeti exact instrumentele pe care folosim, gasiti aici lista lor (pe blogul meu in limba engleza). Mie mi-au placut pentru ca pot fi folosite pentru multe varste, de la bebelusi pana la copii de gradinita.
Activitati saptamanale
- sa invatam despre muzica din diferite zone ale lumii
Aceasta idee mi-a venit datorita unor materiale primite in cadrul unui abonament lunar de activitati pentru copii. Pornind de la ele putem discuta despre instrumente muzicale specifice anumitor zone si despre diferente intre stilurile de muzica din fiecare regiune. Avem si un CD cu muzica din diferite tari si il ascultam deseori in masina.
- sa facem cate o sesiune speciala de dans
Noi dansam deseori, inclusiv pe muzica clasica. :-). Acum insa imi doresc sa fac cateva sesiuni de dans folosind cantecele pentru copii pentru care exista dansuri simple, gandite special pentru cei mici. Cineva mi-a recomandat site-ul acesta si am gasit acolo mai multe idei de cantecele si dansuri.
- sa descoperim diferite stiluri de dans
De acest lucru nu am apucat inca sa ma ocup, sper sa o fac in urmatoarele saptamani. As vrea sa ii arat lui Bogdan cateva filmulete cu dansatori profesionisti care practica anumite stiluri de dans. Sunt curioasa care va fi parerea lui si ce stil il va atrage mai mult.
Activitati suplimentare
In afara de activitatile de mai sus, as vrea sa il duc pe Bogdan la un muzeu al muzicii care sa fie adaptat pentru copii. Inca nu am descoperit unul aproape de noi, dar daca aflu despre un muzeu interesant putem planui chiar si o excursie mai lunga ca sa il vizitam.
De asemenea, planuiesc sa incercam sa facem cateva instrumente muzicale acasa. Mi se pare o activitate distractiva si educativa. Am descoperit multe idei dragute aici: Cum sa iti faci propria orchestra la tine acasa. 12 instrumente muzicale la care chiar poti canta si planuim sa le testam si noi.
Cateva resurse utile
Iata inca patru resurse pe care le-am descoperit in timpul documentarii pentru activitatile de luna aceasta si care mi s-au parut interesante:
HOW MUSIC AFFECTS DEVELOPING BRAINS & WHY IT’S IMPORTANT TO TEACH (un articol despre importanta muzicii in dezvoltarea copiilor)
Un video interesant cu sunetele facute de instrumete: here
Alte idei de instrumente facute acasa: here
O activitate draguta: Kids Kitchen Water Xylophone Science Experiment.
Cam acesta este planul nostru pentru luna dedicata muzicii si dansului. Sper ca lui Bogdan sa ii placa tot ce am pregatit! Daca vreti sa va alaturati si voi provocarii de parenting (sau v-ati alaturat deja 🙂 ) sper sa va fi de folos ideile noastre.
Va doresc o luna jucausa si plina de activitati frumoase!
Ne alaturam si noi. Ne-am pregatit cu fluier, muzicuta si chitara la care exersam zilnic si urmarim impreuna pe Youtube filmulete cu Educational Flashcards: Children’s Early Learning “Sounds of Musical Instruments.
Ma bucur mult! Si eu mi-as fi dorit ca Bogdan sa descopere si chitara, dar este inca prea mic. Asteptam sa mai creasca putin. 🙂 Mult spor la activitati!
superidei si f bune linkurile:).
Mununat! Esti atat de organizata, te admir mult!
Minunat 🙂
Mamăăăăă, ce de bunătăți îi delectează pe copiii tăi…
Esti foarte organizata. Felicitari